NVR rögzítő

Tudnivalók az NVR videórögzítő rendszerekről

Az NVR üzembe helyezése

Manapság széles körben terjedtek el mindenfelé a különfélébb riasztó és megfigyelőrendszerek. Az IP alapú térfigyelő rendszerek is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, hiszen minden tekintetben hozzák a mai világban elvárt modernitást. Egy ilyen rendszerrel könnyedén védekezhetünk az illetéktelen behatolók ellen, és jelentősen megnövelhetjük üzletünk, telephelyünk, vagy akár otthonunk védelmét.

Egy ilyen rendszer felállításának legfontosabb pontjai a megfelelő IP kamerák és NVR (network video recorder) kiválasztása. Az NVR, más néven hálózati videó rögzítő feladata, hogy a hozzá csatlakoztatott kamerák képét rögzítse. Korábbról már ismerhetjük a DVR-eket (digital video recorder), amelyeket analóg kamerarendszerek képrögzítéséhez alkalmaztak, azonban az IP alapú NVR-ek már teljes egészében digitális rendszerrel dolgoznak.

Ez azt jelenti, hogy a rögzítő az IP hálózaton keresztül érkező, IP kamerák által digitalizált és tömörített videó adatfolyam képeit fogadja és tárolja. Az NVR rögzítőkön már nem találhatjuk meg a korábbi csatornaszámnak megfelelő mennyiségű csatlakozót, hanem csak egy vagy kettő darab hálózati csatlakozót. A kamerák többnyire egy hálózati switchen keresztül kapcsolódnak a rögzítőhöz.

NVR technikai paraméterei

A bemeneti és kimeneti oldalon is digitálisan kódolt adatok áramlak. A korábbi felbontásbeli korlát is a múlté, akár több megapixeles minőségben is rögzíthetőek a felvételek az eszközök teljesítményétől függően. Továbbá a korábbi tizenhat, vagy harminckét csatornás rögzítési korlát sem érvényes többé, akár hatvannégy csatornán is érkezhetnek az adatok. Természetesen a maximális kameraszám kihasználása nem kötelező, egy tizenhat csatornás rögzítő működhet akár egy vagy tíz kamerával is.

Az NVR rögzítő nagy előnye, hogy fizikai elhelyezése független a kamerarendszer többi elemétől, tehetjük akár a kamerák közelébe, de egy a kameráktól távolabb eső helyiségbe, például egy megfigyelőszobába. A legfontosabb, hogy az NVR hálózati csatlakozása rendelkezzen a megfelelő sávszélességgel a folyamatos működés biztosítása érdekében.

Hasznos tulajdonság, hogy a rögzítő egyszerre tud felvenni és lejátszani is felvételeket, így a kezelőszemélyzetet nem zavarja, ha esetleg korábbi felvételeket néznek vissza az illetékes személyek. A kamera képét FULL HD minőségben is megjeleníthetjük egy HDMI csatlakozón keresztül a TV-re kötve. A szükséges rögzítési időt a megfelelő HDD kiválasztásával garantálhatjuk, és egyszerre akár több HDD is csatlakoztatható, így megtöbbszörözhető a kívánt rögzítési idő.

NVR rendszer kiépítése

Egy adott rendszerben a felhasználható NVR-ek száma korlátlan, így a rendszer tetszőlegesen bővíthető, akár több külön rendszert is egységessé tehetünk, ehhez azonban szoftveres támogatásra is szükség van. A hálózati rögzítők újabb, fejlettebb változatai már nem csak a videók rögzítésére, és mozgásérzékelésre korlátozott funkciókkal kerülnek a kínálatba.

Különböző, rendkívülinek minősülő eseményeket is képesek érzékelni, és ezek előfordulása esetén riasztást küldeni a felhasználónak akár hangjelzés, SMS, vagy e-mail formájában is. Valós időben elemzi a felvételeket. Ilyen funkciók lehetnek például a zsúfoltságdetektálás, idegen tárgyak érzékelése, vonalátlépés érzékelés, kamera elleni szabotázs érzékelése, alakfelismerés, arcfelismerés, stb.

A piacon, beleértve a kedvezőbb árú, online webáruházakat, minden szükséges eszköz elérhető akár egy kiváló minőségű, megbízható, nagyobb, vagy akár egy egyszerű otthoni IP alapú biztonsági rendszer kiépítéséhez. Természetesen ez alól nem képeznek kivételt a legmodernebb NVR videó rögzítők sem.