Szemcseppek világa: a civilizációs betegségek kezelése

Mit helyettesít a szemcsepp?

Száz évvel ezelőtti átlagélethez képest a modern kor embere sokszor olyan kényelemben és újítások között él, tartja ezeket természetesnek, melyekről anno álmodni se feltétlenül tudtak. Ilyen a légkondicionálás, amely akkor ad hideget, ráadásul megadott hőmérsékletűt, amikor csak szeretnénk. Ilyen a szellőztetés, ami olyan hatalmas épületkomplexumokban, mint egy egy felhőkarcoló elengedhetetlen ahhoz, hogy a felső emeleteken is legyen megfelelő oxigénellátottság. Ilyen, hogy autóval bármikor bárhova eljuthatunk, a repülőgépekről nem is beszélve. Vagy egyszerűen az, hogy okos telefonunkról szinte bármilyen információt percek alatt beszerezhetünk.

Ennek a fejlődésnek azonban megvannak a maga hátulütői is, ami a mi modern életmódunkban már már civilizációs betegségeket hoznak magukkal. Ebből egy érintett szerv a szemünk. Ha a szem különböző okokból kifolyólag szárazabb, kiszárad, könnyebben fáradunk, nehezebb fókuszálni és elég súlyos állapot esetén már a szemcsepp se feltétlenül tud segíteni. Ilyenkor a műkönny a szem folyadékát pótolja, dúsítja és ad enyhet. Vannak azonban olyan esetek, ahol a szemcsepp egy hatóanyagot juttat a szembe, és a folyadék inkább a közvetítő közeg, hogy az anyag minél hamarabb fel tudjon oldódni. Kevés ember van, aki életében egyszer ezért vagy azért ne kellett volna cseppet szedjen.

A szemcsepp ismertebb fajtái

Az egyik legnépesebb tábor az allergiások csoportja. Amikor a szénanáthának beindul a szezonja, sokaknak kezd folyni az orra, szemük vörösödik, ég viszket, és a tünetek egyik legmegbízhatóbb kezelése egy enyhítő szemcsepp. Sajnos az allergiások aránya már a lakosság 10%-át is kiteszi napjainkra. Egyértelműen civilizációs betegségről beszélhetünk, ami a szennyezett levegő, városokban magasabb portartalommal van összefüggésben. Van, akinek a kutyaszőr az achilles ina, van, akinek a túlzott pollen koncentráció okoz nehézségeket. Az allergiás szemcsepp is sokféle összetevővel kapható, van, amelyik csak a szem „átmosása” révén távolítja el az allergéneket, más termékek vérbőséget, vizenyősséget csökkentenek, vagy a gyulladást mérséklik. Leggyakoribbak az antihisztamin tartalmú szerek.

Aki olyan szerencsésnek mondhatja magát, hogy nem allergiás semmire, még mindig elképzelhető, hogy élete folyamán elkap egy olyan szembetegséget, például kötőhártya gyulladást, amelyet szemcsepp használatával lehet kezelni, illetve gyógyítani. Ezek az esetek esetiek, ellenben az allergiásokkal, akik rendszeresen használnak ilyen termékeket.

Szemcsepp szemszárazságra

Egy kevésbé súlyos állapot a szemszárazság. Betegségnek hívni tán túlzás, de mindenképpen egy olyan tünet, amire érdemes odafigyelni. Egyrészt jelezhet más szemproblémát is, de általában a modern életmóddal van összefüggésben. Az ember keveset pislog, ha monitorral dolgozik, ez hosszú órák után azzal a következménnyel jár, hogy elfárad, kiszárad a szeme. A kontrasztkülönbség, a folytonos közelre fókuszálás szintén nehezítő tényezők. Emellett a légkondi, légkeverés, amelyek eleve szárítják a levegőt, csak tovább nehezítik a körülményeket. Erre tesz még rá egy lapáttal a szmog, a por és a füst. Csoda, ha sokak zsebében lapul szemcsepp? Érdemes egyet a ridikülben, vagy az iroda fiókban tartani. A legjobb szemcsepp szemszárazságra emberenként más. Van, akinek a víz bázisú válik be, van, akinek inkább az olajos alapúak.

Sokan hordunk kontaktlencsét, és akár lágy, akár kemény lencse, legyen dioptriás vagy csak esztétikai, a lencse mindenképpen tovább szárítja a szemet. Ezért fontos minden kontaktlencsésnek, hogy tudja, melyik https://eoptika.hu/kategoriak/szemcsepp.html szemcsepp válik be neki leginkább. Megtalálni a megfelelő műkönnyet eltarthat egy darabig, és érdemes tartósítószer mentes szemcsepp után nézni. Igaz, nem fog évekig elállni a fiókban, viszont nem lesz benne fölösleges vegyszer, ami hosszú távon ártalmasnak bizonyulhat. Az egyetlen biztos módszer, ha az ember végigpróbálja őket és mindig ad visszajelzést a szemészorvosának, aki javaslatokat tehet ez alapján.

Szemcsepp online

Ha már olyan szerencsések vagyunk, hogy pontosan tudjuk, nekünk melyik szemcsepp vált be, viszonylag könnyű dolgunk van. Megtehetjük, hogy útba ejtünk egy optikust és ott szerezzük be. Persze vagy van nekik, vagy nem, és vagy van akkora kiszerelés, amit mi szeretnénk, vagy nem. Ellenben azt is megtehetjük, hogy online vásárolunk. Persze azokkal a termékekkel, amiket receptre adnak, például egy kötőhártya gyulladásra felírt szemcsepp esetén ezt nem tehetjük meg. Viszont műkönnyet bármikor utánrendelhetünk magunknak. Ez már csak azért is praktikus, mert a legtöbben más termékeket is vásárolunk, és így azokat is házhoz rendelhetjük. A másik előny az időnyereség. Akár munkahelyre, akár otthonra rendelünk, az biztos, hogy nem nekünk kell beugranunk a boltba, kivárni a sorunkat és fizetni egy aprócska kis adagért. Úgyhogy kényelmes és gyors megoldás egyszerre, ha inkább a netet választjuk.