radiátor

Így válassz radiátort!

Mi fontos a radiátor készülékben?

Sokunknak a radiátor vásárlás nem egy mindennapos dolog, nem rendelkezünk róla tapasztalattal. Ha ruhát, élelmiszert, még akár ha autót venni vállalkozunk is, bizonyos dolgokra már számítunk, tudjuk a preferenciáinkat, tudjuk, mire számítunk és mit várunk egy terméktől. Na de egy fűtőtest? Hát adjon meleget, nem? Mi más dolga volna? Persze a hölgyek már közbe is vághatnak, hogy a külcsín, az a fránya külcsín, de valójában ez szinte az utolsó szempont, ami szerint választanunk érdemes.

Az az igazság ugyanis, hogy az „műszakilag” nem kimerítően pontos meghatározás, hogy olyan készüléket szeretnék, ami felmelegíti a lakást. Ha nagyon szőrözünk, ezt a beltér és az ablakok elhelyezkedése, szélcsatornák kialakulása alapján kéne egy szakember megálmodja. Megmondaná, mennyi, hány osztatú és milyen teljesítményű radiátor szükséges, hogy az adott helyiségeket egy bizonyos hőmérsékletre felfűtsük, illetve ehhez milyen kazánra van szükségünk. És ez még mindig csak a jéghegy csúcsa. Ismerkedjünk meg hát közelebbről a paraméterekkel.

Radiátor besorolások

Nem belemerülve a különböző radiátor márkák összehasonlítgatásába, maradjunk inkább az ettől független jellemzőktől. Az egyik legalapvetőbb az anyag. A készülék leggyakrabban acél vagy öntött vas, illetve létezik aluminium radiátor is, dizájner kiállításokon pedig találkozhatunk réz vagy üveg készülékekkel is. Üzemmód szerint megkülönböztetünk meleg vizes rendszerre alkalmazható, elektromos, illetve a kettőt kombinálni képes, vegyes üzemű készülékeket. Technológiájuk alapján is különbséget tehetünk, ez leginkább a kialakításban fog kiütközni. Létezik lap-, cső-, illetve tagos készülék és egyedi elkészítésű is. A többi besorolás már csak a fentiek cifrázása, mert lehet a termék vertikális, azaz álló, horizontális, azaz fekvő, avagy térelválasztó is, ha épp arra van szükség. Ugyanígy megkülönböztethetünk elhelyezése alapján szobai, előszobai készülékeket, külön kiemelve a törülközőszárítókat.

Jelentősége igazán az első három besorolásnak van. A radiátor anyag egy elektrokémiai reakció miatt kifejezetten fontos. Egy rendszerben ugyanis nem alkalmazhatunk egyszerre acél és aluminium elemeket, ha nem szeretnénk, hogy a két fém kölcsönhatása révén elektromosság alakuljon ki. Talán emlékszünk páran a régi fizika órákra, ahol krumplival és két eltérő fémmel készítettünk Galván elemet. Ugyanerről a folyamatról van itt is szó.

Az üzemmód szerinti megkülönböztetés lényege könnyen megérthető, hiszen a készülék önmagában nem termel hőt, csak leadja, rá kell csatlakoztatni valamiféle hőforrásra. Úgyhogy értelemszerűen olyan üzemmódút fogunk választani, amilyen rendszerbe be kívánjuk majd kötni. A technológia már inkább hab a tortán, egyfelől a teljesítményt, másfelől a hőleadási felületet fogja befolyásolni. Ez fontos, hogy a szakemberrel kikalkuláltakkal egybe vágjon.

A radiátor kiválasztása

Így kikupálódva már valamivel könnyebb felképzelni, miként is álljunk neki, de azért vegyük végig pontról pontra. Először is fontos tudnunk, hogy meglévő rendszert szeretnénk modernizálni, egyes www.netradiator.hu radiátor elemeket cserélni, vagy teljesen a nulláról építünk ki egy új rendszert. Előbbi mondjuk egy kisebb lakásfelújítás, utóbbi az építkezés a telken. A különbség már csak annyiból is jelentős, hogy míg a második esetben mindent most kell kiépíteni úgy, hogy az klappoljon, az első esetben „hozott anyagból dolgozunk”. Van egy meglévő radiátor hálózat, megadott anyaggal, megadott formával, és a cserélendő készüléknek is ismerhető a kívánt teljesítménye. Itt az lesz a nehézség, hogy az új készülék mindezen feltételeknek egyszerre tegyen eleget. A második esetben a választási lehetőségek tárháza okoz majd nehézséget, na meg, hogy bírja a pénztárcánk. Utóbbi esetben hasznos lehet egy radiátor kiárusítás, csak figyeljünk oda, mióta is porosodnak a raktárban azok a készülékek! Bizonyos gyártmányok akkor is tudnak amortizálódni, ha épp öt éve nincsenek beüzemelve.

Ahhoz, hogy a radiátor megfelelő hatásfokkal lássa el a feladatát, szükséges felmérnünk illetve kigondolnunk részletesen az otthon teljes fűtési rendszerét is. Annál az egyszerű oknál fogva, hogy ezt a készüléket avagy készülékeket egy rendszerbe fogjuk beilleszteni. Ha a rendszer nincs összehangolva, egy eleme hibás, nem feltétlenül a készülék hibája lesz, ha nincs kellően meleg. Számításba kell venni a szivattyú teljesítményét, az otthon szigetelésének állapotát, a fűtőtesteken feltüntetett hőmérsékleti gradienseket is. Sajnos általánosan igaz, hogy egy régi készülék cseréje még mindig olcsóbb, mint a javítása. Ez igaz akkor is, ha a csere olyan módosításokkal jár, ami a csatlakozási elemekre is kihat.

Radiátor online

A radiátor általában nehéz, a könnyedebb alumínium készülékek is tíz húsz kilósak. Ez az a termék, amit mindenképpen házhoz szállítatni fogunk, nagy tételben legalábbis mindenképp. Emellett, mint azt mostanra már talán világos, a küllem a legkevésbé mérvadó. Ha pedig nem nézzük a küllemét – legfeljebb azt, hogy odaférjen abba a zugba, ahova elképzeltük – minden egyéb műszaki paraméter leolvasható online, saját otthonunk kényelmében. Ezért is van az, hogy a radiátor vásárlás egyik legnépszerűbbje az online fűtéstechnikai megrendeléseknek.