fotóműterem

Ha kéne egy jó fotóműterem

Fotóműterem, minek is az?

Persze, egy fotóműterem nem minden fotóműfajban jön szóba. Egy haditudósító, vagy természetfotós aligha tudna mit kezdeni a lehetőséggel, ha most hirtelen kapna négy órára egy studio lightroom bérletet. Ezek olyan műfajbéli különbségek, amik nem is képezik vita tárgyát. Ellenben a reklám-, vagy portréfotózás már egy bizonyos tapasztalati szint után elképzelhetetlen egy megfelelő fotóműterem nélkül. Egy ideig persze az ember ellavíroz a saját lakásában, elkezd berendezni egy sarkot, falszakaszt, beszerez ezt azt, de a fejlődésünkkel együtt növekvő igények egy idő után kétség kívül túllépik ezeket a kereteket. Ilyenkor kezdünk fotóstúdió után nézni, és egyre másra válogatni köztük. Mit tartsunk tehát ilyenkor szem előtt?

A fotóműterem bérlés szempontjai

A legjobb, hogyha már akkor elkezdjük egy egy fotóstúdió Budapest és környéki feltérképezését, amikor először megfordul a fejünkben egy képünk láttán, hogy fotóműterem talán jobban kihozná azt az elképzelést, amit meg akartunk valósítani. Nincs ezzel semmi baj, egyszer egy életben valószínűleg minden fotós kipróbálja, milyen is egy loft fotóstúdió, és sokan meg is maradnak a műfajnál. Az elején nyilván nehézségeink lesznek, elvégre akárhogy is gyakoroltunk otthon, elsőre biztosan nem fog úgy menni, mintha már régóta fotóműterem guruk volnánk. Éppen ezért érdemes olyan helyre mennünk, ahol tudjuk, hogy nyitottak a segítségre. Ezt nincs miért szégyellni, olykor a „nagyok” is élnek vele, pusztán, hogy időt spóroljanak maguknak. A végletekig nyilván nem lehet megtervezni egy fotózást, de valamilyen cél jó, ha lebeg a szemünk előtt, ami segít leszűkíteni a kört: milyen eszközökre lesz szükséged? Ebből mi az, ami neked van és, mi az, amit a stúdiótól kell bérelned? Mennyire nagy cekkerrel érkezel, van-e hol parkolni? Tudnak-e teherliftet biztosítani, vagy egy lépcsőházban fogod felrángatni a lámpatesteket? Van-e saját öltöző, zuhanyzó, konyha a stúdióban – illene, hogy legyen! És persze a fotóműterem maga feleljen meg az elképzeléseidnek. Ha természetes fényárban akarsz fotózni, legyen napfény stúdió, máskülönben, hiába béreltél. Erről mind fontos előre tájékozódnod, akár úgy is, hogy odatelefonálsz, és töviről hegyire kikérdezed az illetékest.

A fotóműterem előnyei

Egy jól kihasznált fotóműterem számtalan olyan lehetőséget tár eléd, amit más körülmények között nehezen és hosszasan tudnál csak kialakítani. Van sok nagy falfelület, végtelenített tér, de el is tudsz sötétíteni teljesen, ha épp azt szeretnél. Tartanak különféle világítótesteket, állványokat, ernyőket. Választhatsz számtalan háttérpanel, színes papír, ilyen olyan anyagok, vagy épített háttér közül. Ezeket persze mind ki kell tapasztalni és nem is árt az elején segítséget igénybe venni, hogy ne a fénybeállításokkal menjen el a fél fotóműterem bérlés. Emellett egyik másik bizonyos stílusjegyeket is kölcsönözhet a képeidnek. Általában tartanak több féle kelléket, ami például karácsonyi tematikájú fotózásnál dobhatja fel a képeket. Viszont létezik berendezett fotóstúdió bérlés is, azon belül igen népszerű például a vintage fotóstúdió. Úgyhogy egy fotóműterem kiváltképp többet nyújt, mint pusztán egy helyszínt, ahol nem lóg bele a teregetés a képeidbe. Amiben pedig igazán a segítségedre lehet az az, hogy egy fotóműterem ezt mind egyszerre nyújtja, minden kéznél van. Ha megszáll a kreativitás és hirtelen döntesz úgy, hogy akkor inkább egy másik hátteret próbálnál ki, tudják azt is biztosítani. Persze beállítani mindent ismét idő, de legalább nem kell újraszervezned mindenkit, és elcaplatni megvásárolni. Az sem elhanyagolandó, hogy mindezen kellékeket, eszközöket te csak bérled. Nem kell négy színárnyalatnyi karácsonyi díszválogatást raktároznod otthon, hogy biztosan legyen olyan hangulatúd, ami majd egyszer egy képhez, ötlethez illik.

Fotóműterem élmény

Élmény több értelemben, azaz több szereplőnek is. Egyrészt élmény a fotósnak, hogy nem kicsi térbe összenyomasztva kell korlátozott körülmények közt dolgoznia. Másfelől nem is a szabadban, szélben, fagyban, esőben, egymást kergető bárányfelhők váltakozó fényében kell dolgoznia. Van lehetőség tisztálkodásra, kulturált körülmények közt ejtőzni két fotózás közt és nem is kell a világ végére utazni egy fotóműterem kedvéért. Az élmény azonban nem csak a fotósé. Portré fotózásokkor, ha egy ügyfeledet szeretnéd elkápráztatni, ugyanúgy nem mindegy, milyen tálalást kap. Egy jegyes fotózás például nem csak a képeket jelenti, hanem magát a fotózkodás élményét is. Ilyenkor tud sokat nyomni a latban egy jó fotóműterem, ahol profi és hangulatos környezetben, nagy terek közt, mindig bevetésre kész kellékek és ötletek közt a kuncsaftok is jól szórakozhatnak. Ha pedig netán reklámfotózás készül, igazán kényelmes, ha van külön öltöző, sminkszoba, elvonulhat a fodrász is, és nem mindenki a fürdőre várva nyomorog egy átalakított lakás különböző pontjain. Persze a filléresen olcsó fotóstúdió bérlés csak álom, ez tipikusan az a szolgáltatás, amit csak jól érdemes csinálni és annak általában az árát is megkérik. De így is lehet okoskodni egy kicsit, vannak kevésbé frekventált napszakok, amik gyakran olcsóbbak, mint a többi, illetve hosszabb idő, olcsóbb órabért jelent.