abesszin macska fajta

A macskák border collie-ja

Az abesszin eredete

Ahogy a legrégebbi fajtáknál gyakorta előfordul, az abesszin eredete is bizonytalan, egyesek egészen a Nílus völgyéig vezetik vissza. Mivel egyike a legrégebben ismert fajtáknak, több teória, de kevés bizonyíték áll rendelkezésre. Ami bizonyos, hogy első példányait az abesszin háborúból hazatérő brit katonák hozták magukkal Európába, ahol egy idő után tenyészteni kezdték. A befogott egyedekből Nagy-Britanniában jött létre önálló fajta, amit 1882-ben ismertek el. Az első példányt az 1860-as években Lord Ropert Napier hozta magával egy katonai misszióról hazatérve. Az első példány Zulu néven vált ismertté, aki a ma abesszinként ismert fajta megalapozója lett. A név vélhetően azért ragadt a fajtán, mert Zulu maga Abesszínia területéről származott. Ellenben a keresztezések során számtalan más gyökerekkel bíró egyed adta a génjeit a fajnak, így genetikai kutatások igazolnak Indiai-óceán közeli és Délkelet-Ázsiai jellemzőket is. Mindenesetre a fajta igen hamar népszerű lett, nem csekély mértékben köszönhetően a Crystal Palace Cat Show harmadik helyezésének 1871-ben. A tenyésztőknek megtetszett Zulu szőrzete, mely Lord Ropertet is vadnyúl bundájára emlékeztette, így a keresztezések során ilyen jellemzővel bíró macskákat részesítettek előnyben. A fajtát hamar tenyészteni kezdték az USA-ban, Kanadában, illetve Európában is. Mit kell tudnia hát annak, aki ilyen fajtát tartana?

Az abesszin külleme és ápolása

Sokan szeretnek bele az abesszin vadonbéli küllemébe. Gyönyörű mandulavágású szeme zöld, vagy arany színben pompázik, amely kiválóan egészíti ki a szőrzet mintáját. Minden egyes szőrszál váltakozó sávokban tartalmaz világos és sötét sávokat, a bőrtől távolodva egyre sötétebb az árnyalat. Négy fő színt jegyeztettek be, a legelterjedtebb a rézvörös, amelytől az abesszin egész olyan, mint egy mini-puma. Létezik a vadas, ami inkább égetett barna egy a rézvörösnél sötétebb sávváltozattal. Az őzbarna is a vadon színeit adja vissza, ilyenkor az állat alapszíne a bézs, melyet őzbarna sávok tarkítanak, jellemzően a szőrzet a végtagok és az alhas felé halványodik. A negyedik minta pedig a kék szőrzet, ilyenkor az aljszőrzet, a has illetve a végtagok belső oldala krémszínű, a bunda többi része pedig meleg kék, palakék sávokkal. Ez a szőrzet mindig rózsaszín orral párosul. Az abesszin szőre puha, selymes és igen finom szerkezetű, sokan szeretnek bele emiatt, noha a macska kifejezetten nem ölcica. A vad megjelenésre még rásegít a macska kecses és atlétikus alkata. Fülei nagyok és szélesek, élénk és figyelmes természetét hűen közvetítik. Testalkata zömökebb, mint a sziámi, ám jóval karcsúbb, mint a persze, mozgása gyakran kelti azt a látszatot, mintha ovális mancsain lábujjhegyen járna.

Az abesszin személyisége

A macskák border collie-jának intelligenciája és tűrőképessége miatt nevezik, ellenben hívták már az abesszin cicát a macskák bohócának is. Hihetetlenül energikus és rafinált, minden otthonban feltalálja magát és megleli a maga szórakozását. Bebújik, kiszed, elcsen, tele van energiával és kifejezetten élvezi a „rejtvények” megoldását. Olyan rejtvények, mint egy zárt ajtó. Szeret ugrani, képes is magasra pattanni, és mélyen belefeledkezik a vad játékba. Az abesszin macska fajta játékos, találékony és messzemenően kíváncsi. Így sokszor okoznak mókás vagy bosszús pillanatokat, feltétlenül olyan gazdiknak ajánljuk őket, akik kedvelik, ha otthonukban „zajlik az élet”. Az aby, ahogy Amerikában becézik, hihetetlenül aktív, olykor úgy tűnhet, nem is szorul alvásra. Szeret a figyelem középpontjában lenni, ha kell, ki is követeli magának. Egy abesszin figyelmét leköti egy darabig követni a gazdáját, a hűtő tetejéről nézni, mit főz, az asztalon fetrengve figyelni a billentyűzeten kopogó ujjait, de egy idő után elunja magát és nekiáll harapdálni a kezünket: én velem foglalkozz! Ezt minden gazda megtapasztalja, és ez a jobbik eset. Az abesszin szeret a középpontban lenni, de ha nem fordítunk rá figyelmet, talál magának más elfoglaltságot. Nekünk pedig egy idő után gyanús, ha nagy a csend.

Élet az abesszin macskával

Kifejezetten alkalmazkodó képes cica, ha megkapja az igényelt figyelmet és szeretetet, bármely életszakaszban képes beilleszkedni egy családba. Viszont feltétlenül gondolnunk kell az abesszin tevékeny jellemére, nekünk lesz jobb, ha nem hagyjuk a találékony kis abyt unatkozni. Ha gyakran vagyunk távol, vagy a család nagyja nap közben nincs otthon, jó, ha van egy társa, akivel le tudják kötni egymás kíváncsiságát és energiáit is. Kifejezetten jól illeszkedik be gyerekek közé, de kutyákkal is tud kapcsolatot kialakítani. Az abesszin nem fél tőlük, így ha barátságosan viselkedik vele a kutya, bármilyen fajtával és mérettel meg tud barátkozni. Tud trükköket tanulni, retriever módjára játszani, apportírozni. Totyogó gyerekek elől elég okos, hogy kitérjen, alkalmanként tolerálja a farok húzást, de inkább elkerüli ezeket a helyzeteket. A kisiskolásokkal jobban kijön, hiszen azonosan kifogyhatatlan energiával bírnak és a sok játékot mindketten élvezik.